Apr 26, 2017

De historie van het Pinksterweekend


Jaarlijks gaat M.T.C. d'n Blaospijp met Pinksteren een weekend weg met haar leden. Het pinksterweekend is al snel na de oprichting ontstaan. Het begon in 1992 met een weekend weg naar Melderslo in Nederland. Al snel werden ook andere landen bezocht en werd het weekend ook langer. In het begin werd er nog vertrokken op zaterdag, inmiddels is dat al op vrijdagochtend. Een tweede verschil is dat het begon met enkel (partner)leden en dat het in de loop van de tijd is veranderd in een gezinsweekend.

De Lage Landen

De overnachtingen in 1992 werden gehouden bij Motorcamping de Toerstop. Opvallend is dat dit niet tijdens Pinksteren was, maar met Hemelvaart. Vanuit Melderslo is de Bierbrouwerij in Arcen bezocht, niet met de motor maar met de taxi. Ondanks de frisse temperaturen is er dat weekend ook nog gezwommen in het buitenzwembad van de motorcamping!

Het jaar daarna is de Elfstedentocht in Friesland gereden op tweede pinksterdag. Deze tocht welke gericht was op motorrijders genoot dat jaar ongeveer 3.600 deelnemers! Dit was dan ook een heuse happening voor de lokale inwoners. De eerste overnachting was zaterdag op zondagnacht in Heerenveen. Op zondag is een rit gereden naar Leeuwarden waar op maandag de start van de elfstedentocht was. Na de rit is direct doorgereden naar Leende. Dit jaar waren de overnachtingen in hotels, niet in campings.

De motortoerclub is het opvolgende jaar neergestreken in Sourbrodt, België. Bij de plaatselijke kampeerboerderij was de legertent opgezet. Naast M.T.C. d'n Blaospijp was ook MC Gerwin uit Gerwen bij deze kampeerboerderij terechtgekomen. Leden van deze motorclub hebben in de discotheek in het etablissement nog een burnout gemaakt met een van hun Harley's. Als herinnering voor diegenen die erbij zijn geweest, een Hengstenfokkerij hoorde ook bij deze kampeerboerderij.

Doe maar Normaal

Terug uit België is er een jaar gekampeerd in de Achterhoek, het plaatsje Zelhem. De kampeerlocatie was op een weiland tegenover Café d'n Tol. Dit café is ook wel bekend als het Normaal Café.  Het weiland was privébezit van boer Jan, die ervoor zorgde dat het stageld van de kampeerders direct bij het Normaal Café terecht kwam! In het Normaal Café zijn diverse BN'ers tegen gekomen zoals senior en junior Hendrik Haverkamp en Frits Korbach.

Dit jaar is er geslapen in een, voor de oudgediende leden welbekende, legertent. Douchen en toiletbezoek kon gedaan worden in het woonhuis van boer Jan. Als uitstapje is het café "Het wapen van Hekeren" in Hummelo  bezocht, welke bekend is van het Normaal album "naar 't café". Dit authentieke cafeetje is meer een woonkamer dan een café!

Anton en Erik zorgden op de kampeerplaats voor het bier door met twee personen op één motor twee kratten bier te gaan halen. Dit was een uitdaging vanwege het feit dat er geen goede handgrepen aan de bierkratten zaten. De lokale inwoners riepen dan ook allemaal dat het ze niet zou gaan lukken om het bier mee te krijgen. Het is ze overigens wel gelukt!

Op naar Duitsland, Luxemburg en Frankrijk

Na een aantal jaren Nederlandse en Belgische weekendjes te hebben gedaan is er door Toon, Anton en Erik een weekend georganiseerd naar Sankt Goar in Duitsland. Freek reed met een bus van Janus met daarin de bekende legertent. Tijdens de rit is een truckersfestival bezocht welke toevallig op de route lag. In de avonduren zijn de leden nog naar een café de Jedermann gegaan.

In 1998 is er voor de eerste keer naar Bollendorf, op de grens van Duitsland/Luxemburg, gegaan. De tent was niet helemaal waterdicht en de theorie van Janus was dat dit komt omdat de tent te droog lag. Voor het kampvuur hadden een aantal leden 10m hout gevonden. Uitdaging aan dit hout was dat het uit één lengte bestond!

Jos, Sjef en Anton hebben in 1999 een rit uitgezet naar Givet in Frankrijk. Tijdens het uitzetten van de rit hebben deze heren een communicantje nog blij gemaakt met een fotomomentje met de motorfiets. Hier werd voor de eerste keer de nieuwe clubtent meegenomen. Toon ‘Stookhans’ had het kampvuur dusdanig groot gemaakt dat het gevaar bestond dat deze zou smelten.

Ongeregeldheden?

Onze informant heeft daarna enkele jaren pinksterweekend gemist, maar wist wel te vertellen dat M.T.C. d’n Blaospijp van de camping gestuurd is... Uit verdere navraag blijkt dat dit ging om het pinksterweekend in 2002 te Nehren, Duitsland. Op deze camping kwam de campingbaas al snel vertellen dat het vuur te hoog was. Op het moment dat er ook blikken bier ontploften in het kampvuur in zijn bijzijn werd men geacht te vertrekken.

Dit is gerekt tot de volgende ochtend, want met zoveel bier op kun je toch niet motorrijden meneer de campingbaas? ‘s Ochtends om een of uur negen kwam de campingbaas melden dat de club binnen een uur weg moest zijn! De tweede stop werd camping Freibad in Echternacherbrück, Luxemburg gegaan. Ook in 2003 is deze camping weer aangedaan.

Vervolgens is de club twee jaar in Luxemburg geweest, in het plaatsje Troisvierges. Daarna naar Gouvie, daar is geabseild door enkele leden. Het medewerkersfeest van C.V. d'n Lindse Blaos heeft nog voor redelijk wat zweet gezorgd bij de uitzetters van een pinksterweekendrit daags na dit feest.

Pinksterweekend 2.0

Na een jaartje kamperen in de tuin van familie Thijssen, vanwege het kleine aantal deelnemers. Is vermoedelijk in 2006 of 2007 het pinksterweekend 2.0 ontstaan. Vanaf dat jaar werd het een gezinsweekend. Dit bleek de oplossing om het pinksterweekend nieuw leven in te blazen, het werd weer druk bezocht. Destijds gingen bijvoorbeeld de kinderen van Anton Dierking en Jan Bekkers mee. En ook gaan er regelmatig meerdere honden mee naar het pinksterweekend.

M.T.C. d’n Blaospijp heeft vanaf dat moment haar tenten - en ook campers en caravans - weer heel wat jaren achtereen uitgestald in Bollendorf. Een camping waar bijna alles geoorloofd is… Met een onderbreking in 2015 toen Caroline het pinksterweekend organiseerde in haar geboortedorp Ootmarsum, Almelo.

Iets met alcohol...

Veel informatie is bekend geworden maar vanwege diverse (alcoholische) redenen kan het zijn dat er onjuistheden zitten in jaartallen en chronologische volgordes. Zou er iets aangepast moeten worden, laat dit dan even weten aan de redactie, zodat dit middels een rectificatie gecorrigeerd kan worden.

De PR-commissie en redactie van D’n Toeren(ver)teller zijn doorlopend op zoek naar extra invullingen en anekdotes over het pinksterweekend en andere evenementen. Stuur ze door! (pr@blaospijp.nl / redactie@blaospijp.nl)