Apr 26, 2017

Dijkentocht al heel lang op activiteitenkalender


Net als Motortoerclub d'n Blaospijp is Motorsportvereniging Ophemert een actieve toervereniging. Zij organiseren jaarlijks diverse motortoertochten door het mooie Rivierengebied. De Dijkentocht is het paradepaardje van deze vereniging. Deze tocht wordt al decennialang verreden op 1e paasdag en M.T.C. d’n Blaospijp neemt daaraan al vele jaren deel en regelmatig als grootste club.

Veel bochtjes, veel stuurwerk

Het kenmerk van de Dijkentocht is dat deze rit zoveel mogelijk over (rivier)dijken loopt. Dit staat garant voor veel stuurwerk, want rechte stukken zijn immers zeldzaam op dijken. De tocht kent jaarlijks twee varianten: de lange versie die ongeveer 200 kilometer lang is en een korte versie van ongeveer 100 kilometer.

En ondanks dat er vanuit Leende al zo’n 80 kilometer is afgelegd - over de snelweg - voordat de Dijkentocht dan echt kan beginnen, wordt meestal toch gekozen voor de lange route. Op het einde van de dag zijn dan ook vaak minimaal 360 kilometer verreden. En afhankelijk van wie (lees welke motoren) er meerijden, red je dat met slechts één keer of maar liefst drie keer tanken.

M.T.C. d’n Blaospijp al vele malen ‘De grootste club’

MSV Ophemert reikt elk jaar bekers uit voor de oudste motor, de grootste club en de verst-weg-komende deelnemer. De beker voor grootste club heeft M.T.C. d’n Blaospijp al vele malen, met veel gelach, in ontvangst genomen. Beide verenigingen houden geen statistieken bij, maar voor wie het wil weten...de vele bekers zijn te bewonderen bij het thuishonk van M.T.C. d’n Blaospijp: café Roothans. Waaronder in ieder geval de bekers van de afgelopen drie jaar: 2015, 2016 en 2017.

Niet alleen de beker voor grootste club bij de Dijkentocht, maar ook bij de Rivierenlandtocht* is door M.T.C. d’n Blaospijp gewonnen, valt in het jaarverslag van 1993 te lezen. “De clubritten gedurende het jaar zijn een redelijk succes, mede omdat de onderlinge band tussen de leden op een gezellige manier verloopt. We hebben in clubverband ingeschreven voor de Rivierenlandtocht, welke georganiseerd is door Motorclub Ophemert (red. 17 mei 1992)... met als gevolg dat we begin januari 1993 de mededeling hebben gekregen dat wij als M.T.C. d’n Blaospijp te Leende, de grootste club waren…waarvoor we op d.d. 11 april, dat is 1e paasdag, een prijs zullen krijgen van Motorclub Ophemert.”. Het is niet helemaal duidelijk, maar wellicht was dit de eerste kennismaking met de Dijkentocht voor M.T.C. d’n Blaospijp? Vanaf 1994 staat deze rit in ieder geval in de boeken van M.T.C. d’n Blaospijp.

*) De Rivierlandtocht kon destijds worden aangevraagd bij MSV Ophemert. De rit werd dan toegestuurd, waarna deze op een zelfgekozen moment gereden kon worden. Onderweg moest er ergens een stempel gezet worden door een (horeca-)ondernemer aan de route.  Dit was dan het bewijs dat deze rit was verreden, waardoor je de jaarhangers of medailles kreeg. M.T.C. d’n Blaospijp heeft in haar geschiedenis ook deze rit enkele keren gereden.

Heel wat minder deelnemers

Waren er in 1994 bijna duizend deelnemers bij de Dijkentocht, aldus een ritverslag van die tijd. In 2017 hebben zich slechts 61 motorrijders ingeschreven, schrijft de voorzitter. Het zal zeker ook liggen aan het onvoorspelbare weer van dit jaar: van heftige regenbuien met zelfs hagel tot toerders die amper een spatje hebben gehad. Maar ook bij de Dijkentocht wordt het aantal deelnemers al jaren minder. Dat we met vijf motorrijders de beker voor de grootste club in ontvangst mochten nemen, gebeurde dan ook dit jaar weer met veel gelach. Bij de BBQ-rit van M.T.C. d’n Blaospijp worden geen prijzen voor de grootste groep uitgereikt, maar daar heeft zich nu al een grotere groep ingeschreven! Volgend jaar hoopt M.T.C. d’n Blaospijp wederom de grootste groep te zijn in Ophemert.

Een leuk weetje: een fotograaf (red. Jan Buteijn Design in 2015 en 2016) heeft ook dit jaar, aan het begin van de route, weer net wat meer motorrijders vastgelegd op de gevoelige plaat dan de 61 inschrijvingen… Deze foto’s worden direct afgedrukt en ter plekke - en naderhand via de website - verkocht. Ook bij de BBQ-rit van M.T.C. d’n Blaospijp werd dat in het begin overigens gedaan, maar er is door deze vereniging voor gekozen om foto’s op meerdere punten te maken en deze enkel nog (gratis) digitaal te verspreiden.