Mar 30, 2017

Het ontstaan van de BBQ-rit


De jaarlijkse BBQ-rit van motortoerclub d’n Blaospijp zal menig inwoner van Leende, alsook motorrijder in de omgeving, inmiddels wel kennen. Voor de volledigheid: Traditiegetrouw wordt er elke eerste zondag van mei een speciaal voor deze dag uitgezette rit van ongeveer 200 kilometer afgelegd. De routes worden door de deelnemers in eigen tempo gereden, na een gratis kopje koffie of thee bij Café Roothans. Onderweg is er een broodjesstop en zoals de naam al aangeeft word deze rit afgesloten met een gezamenlijke barbecue. Dit is het enige event voor leden én niet-leden van M.T.C. d’n Blaospijp. Maar hoe is het eigenlijk ontstaan?

De eerste BBQ-rit in 1996

In 1996 sprak Frits Roothans zijn wens uit voor een ‘eigen clubrit’. Het zittende bestuur had alle aandacht nog op de inrichting van eigen clubactiviteiten en was nog niet toe aan de organisatie van een grootschalige rit.

Jonna Jonker & Wilbert Derks gingen de uitdaging echter aan. Op basis van een voorbeeld uit een naburig dorp organiseerden zij een rit met een vast vertrek- en eindpunt, een lunchstop in de natuur én een afsluitende barbecue. De rit was prachtig, maar het geheel werd door de meeste leden niet ervaren als een ‘Blaospijp-activiteit’. Dit was voor Jonna en Wilbert geen reden om de BBQ-rit niet voor een tweede keer te organiseren. Want door meer leden te betrekken bij de organisatie, zou vanzelf meer betrokkenheid vanuit de club ontstaan. En dat bleek te werken, want dit jaar vindt de 21e BBQ-rit plaats!

13 jaar ongeveer 22 cm rondom Leende

In 1999 namen Jan Matheeuwsen, Jos Dierking, Jos Thijssen en Jos van Velthoven, de organisatie over. Elk jaar zetten zij een lijn van 22 cm uit op de wegenkaart; ongeveer 85 à 90 km in een rechte lijn weg van Leende. Zo bepaalden zij de richting voor de uit te zetten BBQ-rit. En dan werden aan de ene kant daarvan de mooiste weggetjes uitgezet en langs de andere kant weer terug. Zo lag de route op plaatsen tussen de 10 en 30 km uit elkaar. De heren wisten waar de mooie omgeving of weggetjes waren, omdat zij daar al eens hadden gereden door bijvoorbeeld deel te nemen aan een rit van een andere vereniging.

Jan en Jos v. V. hebben in de 13 jaar dat ze het organiseerden vele plekken aangedaan in hun routes van 180 tot 220 kilometer: Arnhem, Belgisch Brabant, Breda, Den Bosch, Zuid Limburg en zelfs Duitsland, worden al snel uit de mouw geschud. Een rondje Eindhoven probeerden deze heren altijd te vermijden.

De 21e BBQ-rit, het is een traditie!

Vandaag de dag wordt nog steeds jaarlijks op de eerste zondag van mei de BBQ-rit van M.T.C. d’n Blaospijp verreden. Het aantal deelnemers was op het hoogtepunt 362 (!), maar dat we dat nu niet meer halen vind eigenlijk niemand erg...

De laatste jaren zijn Henk Snelders, Olaf van der Linden, Piet van den Biggelaar en Quint Schellekens betrokken bij het uitzetten van de routes. Sinds een aantal jaar wordt de route daarbij enkel nog op navigatie uitgezet, daarmee is de routerol verleden tijd. Het vertrek- en eindpunt van deze speciaal uitgezette routes is onveranderd: het thuishonk van M.T.C. d’n Blaospijp, café Roothans in Leende.

De inwendige mens wordt goed verzorgd

Ongeveer halverwege de route richt M.T.C. d’n Blaospijp een broodjesstop in. Recent is weer de keuze gemaakt om terug te gaan naar de ‘traditionele stop in de natuur’. Op deze locatie worden gratis lunchpakketjes en wat te drinken uitgereikt. Er is geëxperimenteerd met activiteiten met prijzen voor de winnaars; spijkerbroekhangen bij de Galderse meren (Breda) bijvoorbeeld. Maar dat is nooit echt een succes geworden en daarom weer in de ijskast beland...

Wel staat er bij terugkomst in Leende nog altijd een goed verzorgde barbecue klaar, voor degenen die zich daarvoor hebben ingeschreven. Er wordt onder het genot van een heerlijke maaltijd door veel deelnemers teruggekeken op de BBQ-rit. Van dat jaar, maar regelmatig wordt deze ook vergeleken met andere jaren. Dat op de barbecue ook dorpsbewoners afkomen, zal niemand verbazen. Dit ook dankzij Freek & Willeke die steeds zorgen voor een optreden ‘s avonds.

Rijd jij dit jaar mee met de BBQ-rit?

Ook dit jaar hopen wij vele motorrijders te ontvangen bij de BBQ-rit die wordt gereden op zondag 7 mei 2017. De kosten van de toerrit inclusief koffie bij ontvangst en de lunch, bedragen slechts 6 euro per persoon. Ook aansluiten bij de barbecue? Dan komt daar 12 euro per persoon bij.

Vanwege de ‘catering’ is deelname uitsluitend mogelijk na voorinschrijving. Dit jaar kan dat tot en met donderdag 27 april: Kies voor het gemak van online inschrijven of schrijf in bij café Roothans (woensdag gesloten) of 4BikersAndBikes, respectievelijk Dorpstraat 132 of Strijperdijk 3D te Leende.

 

---

Dit artikel is verschenen in de 2e Jubelnieuwsbrief van M.T.C. d'n Blaospijp.