Jul 28, 2017

Vroege Vogelrit


Toen Harrie van den Boomen een paar jaar lid was en zijn twee dochters hem in het weekend nog wat harder nodig hadden om ergens naar toe te kunnen dan vandaag de dag….heeft hij aan het bestuur gevraagd of er geen Vroege Vogelrit kon komen.

De zittende voorzitter - Janus van Ansem - vond het meteen een goed idee. Anton Dierking vond het destijds eigenlijk maar een raar plan, maar was in juli van 1998 niet te beroerd om samen met Janus de eerste Vroege Vogelrit uit te zetten en voor te rijden.

Kopje koffie om half 7

Zoals vandaag de dag nog altijd, startte deze rit om 7 uur bij Café Roothans. Dat betekent dus vroeg uit de veren, want wil je voor de rit nog een gesponsord kopje koffie? Dan moet je rond half 7 bij Freek en Willeke zijn!

En anders is het wachten tot een uur of 9, want rond die tijd vindt de eerste en enige stop van deze rit plaats. Hoewel, rond 8 uur wordt er vaak ook even héél kort gestopt, om het aantal ontbijters door te bellen aan de locatie. Want een goed ontbijt, met een bijdrage van de club, hoort bij deze rit.

Fotografisch geheugen?

Nadat Janus en Anton het spits hadden afgebeten, hebben Harrie en Anton jaren samen de Vroege Vogelrit uitgezet. Het begon meestal met ergens naartoe rijden. De ene keer met en de andere keer zonder voorbereiding. Daar een ontbijtplek vinden en dan naderhand de definitieve route ‘op papier’ zetten.

Meerder malen heeft Harrie geprofiteerd van het ‘fotografische geheugen’ van Anton. “Hij weet overal de mooie (om)weggetjes, dat is echt ongelofelijk”, zegt Harrie. “Behalve tussen Maas & Waal, bij Den Bosch de Maas over richting Alpen”, vervolgt hij lachend. Daardoor was een mooie ontbijtplek vinden daar een extra uitdaging, totdat bleek dat de molenaar maar al te graag een ontbijt serveerde op die eerste zondag van juli.

Ontbijt om 9 uur? Nee bedankt!

Harrie geeft eerlijk toe dat het elk jaar moeilijker wordt om weer een mooie Vroege Vogelrit uit te zetten. Enerzijds omdat je al op zoveel plekken bent geweest; Limburg, België, Breda, Maas en Waal, Rossum, … “Het grappige is dan wel dat de meeste deelnemers het niet doorhebben als je een ‘oude route’ uit de kast haalt en simpelweg omdraait. Totdat je bij dezelfde ontbijtplek, in Rossum, uitkomt tenminste.”

Anderzijds omdat steeds minder restaurantjes om 9 uur al een ontbijt willen serveren, zelfs niet voor 20 man. Je moet dan soms creatief zijn, geluk hebben of je netwerk kunnen inzetten. “Zo kwamen we ooit terecht bij het automuseum in Boxtel, waar het gasfornuis overigens beveiligd bleek te zijn tot 10 uur”.

De tip die hij aan (hopelijk) zijn opvolgers Laura en Marij heeft meegegeven, is dan ook om te kijken naar hotels, die zijn namelijk toch al wel open op die tijd… Laura heeft overigens al een aantal jaar mee de Vroege Vogelrit uitgezet, waarbij dit jaar voor het eerst met de hulp van Marij (en zonder Harrie).

Wist je dat...

  • Anton jaren later wél begrijpt waarom Harrie ooit dat rare idee had…?*

  • Leo van Velthoven ook één keer de Vroege Vogelrit heeft uitgezet?

  • De Vroege Vogelrit één van de best bezochte ritten van het jaar is?

  • Harrie Vroege Vogelrit altijd met 2 hoofdletters schrijft?


*) Precies, toen zijn kinderen ook op zondag wat meer aandacht van papa opeisten!